Vochtproblemen in de Belgische woningbouw zijn schadelijk voor onze gezondheid en voor de duurzaamheid en verkoopwaarde van onze woningen. Deze factsheet laat zien hoe u vochtproblemen kunt oplossen, de energie-efficiëntie kunt verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering kunt verminderen.
Wat is condensatie?
Condensatie is het overgaan van een stof van een lichtere naar een dichtere fysieke toestand. In dit geval gaat water van een gasvormige (damp) toestand naar de dichtere vloeibare toestand. Omdat condensatie wordt veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid, is condensatie ook het symptoom van een ernstiger probleem: overmatig vocht op het werk in de atmosfeer van uw huis.
Bij het zoeken naar koelere, drogere buitenlucht oefent waterdamp druk uit en baant zich een weg door de meeste bouwmaterialen. Hout, baksteen en gipsplaten zijn te poreus om te voorkomen dat vocht naar buiten trekt.
Omdat vensterglas dichter is en het oppervlak kouder dan de omringende muren, wordt damp tegengehouden door glas en condenseert erop. Hoewel glas – het koudste, minst poreuze (en meest zichtbare) materiaal in een gebouw – als eerste condensatie kan vertonen, kan dit ook worden opgemerkt op blootgestelde spijkerkoppen en andere metalen oppervlakken.
Waarom treedt condensatie op?
Condensatie treedt op wanneer warme vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak. De kans op condensatie neemt toe als een ruimte niet goed wordt geventileerd, de temperatuur niet wordt getemperd of als er te veel vocht wordt geproduceerd.
Het koude weer is meestal slechter voor het veroorzaken van condensatie, omdat ramen minder vaak worden geopend en meer vochtige lucht langer binnenshuis wordt opgesloten.
Waar treedt condensatie op?
In de praktijk zal condensatie het eerst optreden over het onderste deel van het raam omdat de glasoppervlaktetemperaturen niet uniform zijn en lager zijn aan de onderkant dan aan de bovenkant.
Ramen met een metalen vleugel hebben meestal meer ernstige problemen aan de basis en zijkanten. Af en toe kan het voorkomen op koude plekken, zoals spijkerkoppen en in hoeken van buitenmuren en kasten waar de isolatiewaarde verminderd is.
Bronnen van vocht
De luchtvochtigheid in een huis tijdens de winter hangt af van zowel het vocht dat door gezinslevensgewoonten aan de lucht wordt toegevoegd (zie grafiek) als de snelheid waarmee dit vocht wordt afgevoerd door ventilatie of condensatie.
Relatieve vochtigheid
Een verhouding tussen de waterdamp in de lucht ten opzichte van de maximale hoeveelheid die lucht kan bevatten bij een bepaalde temperatuur. 50% betekent bijvoorbeeld dat de lucht de helft van de totale waterdamp bevat die het bij die temperatuur kan vasthouden.
Temperatuur
Een bepaalde temperatuur waarbij de relatieve vochtigheid 100% wordt, het zogenaamde “dauwpunt” (zie grafiek). Bij het dauwpunt is de lucht verzadigd met vocht en begint het te verliezen in de vorm van condensatie.
Relatieve vochtigheid Dauwpunt (Celsius)
- 20% -4˚
- 30% 2˚
- 40% 6˚
- 50% 10˚
* Opmerking: een nieuw huis heeft aanzienlijke hoeveelheden vocht vanwege het water dat in verschillende bouwgebieden wordt gebruikt (700 liter water wordt alleen gebruikt voor het pleisteren van een huis met zes kamers). Dit wordt na verloop van tijd geëlimineerd.
Hoeveelheid vocht toegevoegd aan de lucht door normale huishoudelijke activiteiten
(activiteit voor een gezin van vier)
- Vocht in liters per week Koken (3 maaltijden per dag gedurende 1 week) 6.3
- Afwassen (3 keer per dag gedurende 1 week) 3.2
- Baden (.2 liter per douche) (.05 liter per bad) 2.4
- Kleding wassen 1.8
- Kleren die binnenshuis drogen, of gebruiken een ongeventileerde droger 10
- Vloer dweilen (per 9.3m) 1.3
- Bewoners 38
- Totale vochtproductie per week 63
Naast de bovengenoemde bronnen van vochtigheid, zoals gastoestellen, drogers die naar binnen worden geventileerd, planten (die bijna net zoveel water uitstoten als ze ontvangen), huisdieren, luchtbevochtigers, vochtige kelders, enz., verhogen allemaal de vochtigheidsgraad in een thuis.
Oplossingen voor vochtigheid
- Schakel alle luchtbevochtigers uit, vooral in huizen met heteluchtverwarming.
- Verplaats planten uit de buurt van ramen (waterdamp komt direct vrij op glas).
- Ontlucht de wasdroger en gastoestellen naar buiten.
- Droog brandhout niet binnenshuis.
- Zorg ervoor dat keukens en badkamers goed worden geventileerd door ramen of afzuigventilatoren.
- Zorg ervoor dat keldermuren zo droog mogelijk worden gehouden, omdat ze als bevochtigers werken als ze nat zijn. Mogelijk moet er een luchtontvochtiger worden geïnstalleerd (Let op: een luchtontvochtiger alleen kan het probleem niet verhelpen).
- Bedek ramen niet met zware gordijnen, omdat dit de luchtstroom over glas zal beperken.
- Produceer minder vocht in huis.
Feiten
- Tenzij de luchtvochtigheid binnenshuis onder de 10% wordt gehouden, is het onmogelijk om condensatie te voorkomen.
- Lagere buitentemperaturen vereisen een lagere luchtvochtigheid binnen (zie grafiek).
- Elektrisch verwarmde huizen zijn moeilijk te herstellen omdat er zeer weinig beweging van lucht is.
- Ventilatie is over het algemeen het meest effectieve middel dat beschikbaar is om de vochtigheid te verminderen en kan worden gedaan door ramen te openen, afzuigventilatoren te bedienen en/of een ventilator van buitenaf te installeren in het retourplenum voor koude lucht van een verwarmingssysteem met geforceerde lucht.
Controlelijst voor vochtbeoordeling
Overmatige condensatie op ramen is een indicatie dat de relatieve vochtigheid in een woning te hoog is. Hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken van een hoge relatieve luchtvochtigheid.
- badkamer- of keukenventilatoren die niet naar buiten worden geventileerd blootgestelde grond,
- planten of grindkruipruimte
- vochtige fundering of kelder
- ovenluchtbevochtiger te hoog ingesteld
- warmteterugwinning ventilator (HRV) ventilatiesnelheid te laag
- elektrische verwarming zonder (HRV) of ander ventilatiesysteem
- wasdroger niet naar buiten geleid
- kleren binnenshuis drogen op open rekken
- whirlpool, kas of groot aquarium
- overvloed aan planten
- brandhout drogen binnenshuis
- badkamergebruik (douches en ander stromend water)
- keukengebruik (afwassen, vaatwasser & koken)